fot. depositphotos.com

Recepta na odporność

Okres jesienno-zimowy wiąże się z wytężoną pracą dla naturalnych systemów immunologicznych.  Co poradzić pacjentom, by wzmocnili organizm przed sezonem infekcji?

Częste infekcje dróg oddechowych, zwiększona podatność na inne zakażenia, ogólne osłabienie i uczucie zmęczenia to najczęściej występujące dolegliwości związane z osłabieniem mechanizmów obronnych organizmu. Wahania temperatury otoczenia oraz duża wilgotność powietrza zwiększają ryzyko wychłodzenia organizmu i zwiększają prawdopodobieństwo wniknięcia patogennych mikroorganizmów.

Witamina C

Duże znaczenie dla wzmocnienia organizmu ma właściwie zestawiona dieta bogata w witaminy, składniki mineralne oraz odpowiednią ilość makro- i mikroelementów. Szczególnie ważna w podniesieniu odporności jest witamina C, niezbędna w przemianach metabolicznych organizmu.

Kwas askorbinowy łatwo ulega przemianie w kwas dehydroaskorbinowy i uczestniczy w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu warunkując właściwy rozwój chrząstki, kości, zębów, prawidłowy przebieg procesu gojenia ran, utrzymanie mechanicznej odporności ścian kapilar. Kwas askorbinowy tworzy układy oksydacyjno-redukcyjne z cytochromem C, glutationem, nukleotydami flawinowymi i pirydynowymi. Uczestniczy w procesach metabolicznych tyrozyny, fenyloalaniny, kwasu foliowego, żelaza, histaminy, noradrenaliny, karnityny, białek i lipidów. Jest niezbędny w procesie hydroksylacji steroidów nadnerczowych, hydroksylacji cholesterolu do kwasów żółciowych. Hamuje peroksydację lipidów, unieczynnia wolne rodniki ponadtlenkowe. Stymuluje syntezę prostacykliny, hamuje wytwarzanie tromboksanu. Jest pomocna w działaniu układu immunologicznego powodując pobudzenie syntezy limfocytów B oraz T.

Człowiek nie ma zdolności syntezy witaminy C i zapotrzebowanie na nią musi pokrywać, spożywając ją w pokarmach, dobowe zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 30-60 mg.

Często zapominamy o dobrodziejstwach natury i niezawodnym, profilaktycznym działaniu owoców, ziół i substancji pochodzenia naturalnego wpływających korzystnie na nasze zdrowie.

Owoc dzikiej róży (łac. Rosa canina) znany jest i stosowany od dawna jako jedno z bogatszych źródeł kwasu askorbinowego. Naturalna witamina C zawarta w owocach jest 3-5 razy bardziej aktywna niż syntetyczna, gdyż chronią ją towarzyszące flawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd) i kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy).

W surowcu obecne są również cukry, garbniki, olejek eteryczny, witaminy z grupy B, witaminy A, K, E, pektyny, magnez, żelazo, potas oraz fosfor. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu. Preparaty pozyskiwane z rośliny jako lek witaminowy zalecane są przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Stosuje się je przy nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby, pomagają one także w nieżytach przewodu pokarmowego.

Aloes (łac. Aloe vera)

Zawiera szeroką gamę składników w tym aminokwasy, enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy). Poza tym jest bogaty w  witaminy (A, C, E, B1, B2, B3,B6, B12), kwas foliowy, cholinę. Aloes to źródło makro- i mikroelementów, zawiera: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan. Polisacharydy zawarte w soku z aloesu stymulują makrofagi, których główną funkcją jest obrona organizmu: fagocytoza oraz synteza różnych produktów biorących udział w procesach immunologicznych. Aloes zwiększa odporność też z powodu wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia.

Preparaty aloesowe wykorzystuje się jako składniki leków biostymulujących podnoszących odporność organizmu, w przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych oraz  w obniżonej odporności spowodowanej długotrwałą chorobą.

Czystek (łac. Cistus incanus)

Charakteryzuje się zaskakująco wysoką zawartością polifenoli. Ekstrakty wodne zawierają kwasy fenolowe (kwas elagowy i gallusowy), terpenoidy, flawonoidy i garbniki. Polifenole izolowane z tej rośliny stanowią największą grupę wśród naturalnie występujących antyoksydantów.

Poprzez wysoką zawartość związków polifenolowych czystek powoduje aglutynację białek wirusowych, przez co zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów, wzmacnia ochronę przed grypą i przeziębieniem, wpływa pobudzająco na mechanizmy immunologiczne organizmu. Zmniejsza czas trwania i nasilenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

Czosnek (łac. Allium sativum)

Dostarcza dużo witaminy C oraz nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Świeże ząbki czosnku zawierają około 60-65 proc. wody, 32 proc. węglowodanów i ok. 6 proc. białka.
Wśród składników mineralnych duża jest zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Wyróżnia się także dużą zawartością siarki. Olejek lotny z alliną i allicyną – związkami o charakterystycznym zapachu posiada silne właściwości bakteriobójcze. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, amoniak oraz dwu- i trójsiarczki alkilowe i metylowe o właściwościach antybiotycznych wykorzystywanych w profilaktyce zakażeń górnego układu oddechowego i w stanach osłabionej odpowiedzi immunologicznej.

Świeży sok z czosnku hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę oraz redukuje stan zapalny poprzez obniżanie poziomu prostaglandyny PG2.

Propolis (kit pszczeli)

Stanowi bogate źródło związków fenolowych, flawonoidów, terpenów oraz

substancji lipidowo-woskowych. Dodatkowo bogaty jest w pierwiastki: wapń, mangan, magnez, cynk, miedź, krzem, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B5, B6, C, E, D, a także białko i węglowodany. Propolis wpływa nie tylko na odporność organizmu, zwiększając funkcje obronne wobec bakterii i wirusów chorobotwórczych (terpeny), ale również wykazuje silne działanie przeciwzapalne (flawonoidy i związki fenolowe). Badania wrażliwości bakterii na działanie kitu pszczelego udowodniły, że jest on wysoce aktywny w stosunku do gronkowców, paciorkowców, drożdżaków oraz pierwotniaków. Wykorzystywany jest profilaktycznie i leczniczo w zapaleniu gardła, krtani, oskrzeli oraz stanach zapalnych dolnych dróg oddechowych.

Spirulina

To rodzaj algi o wielu właściwościach leczniczych. Ceni się ją przede wszystkim za ogromne bogactwo naturalnych składników i wszechstronne działanie m.in. aminokwasy, witaminy z grupy B, również A, C, E, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, cynk, jod, brom, mangan, potas, żelazo. Wodorost jest polecany w stanach obniżonej odporności i przemęczenia ze względu na szczególnie wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest także naturalnym źródłem witaminy A oraz kwasu linolowego oraz chlorofilu.

Chlorella

To alga słodkowodna, która posiada podobne właściwości do spiruliny. Chlorofil korzystnie wpływa na proces powstawania erytrocytów, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich.

Wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu i stymuluje układ odpornościowy. Czynnik wzrostu chlorelli CFG (ang. Chlorella Growth Factor) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje.

Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich prawidłową perystaltykę. Chlorelin zawarty w chlorelli działa jak antybiotyk, niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej z rodzaju Lactobacillus.

Żeń-szeń (łac. Panax Ginseng)

Substancjami czynnymi odpowiedzialnymi za immunomodulujące i energetyzujące działanie żeń-szenia  są: saponozydy triterpenowe – ginzenozydy) oraz węglowodany występujące w korzeniu. Wyciąg z żeń-szenia ma wpływ na metabolizm komórkowy, ośrodkowy układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy oraz system immunologiczny. Potwierdzono jego działanie przystosowawcze, dzięki któremu wzmacnia się odporność na stres, infekcje oraz niesprzyjające warunki środowiskowe powodujące obniżenie odporności organizmu. Ponadto wykazano działanie wzmacniające w okresach długotrwałych i nadmiernych wysiłków fizycznych i psychicznych.

Ginzenozydy, związki zawarte w żeń-szeniu, biorą udział w przemianach hormonalnych związanych z układem przysadkowo-nadnerczowym, który reguluje odpowiedź organizmu na stres.

Mikroelementy

Ważnymi składnikami w diecie są również mikroelementy, największy wpływ na odporność organizmu wywierają selen i cynk – często łączone w preparatach wieloskładnikowych.

Najważniejszą właściwością selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów. Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do działania peroksydazy glutationowej, ponadto wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu. Jest składnikiem wielu układów enzymatycznych, w których albo jest koenzymem, albo stanowi integralną część samego enzymu. Bierze udział w regulacji syntezy białek i przemiany węglowodanów.

Cynk zarządza kurczliwością mięśni i warunkuje prawidłową czynność układu odpornościowego. Utrzymuje właściwe stężenia witaminy A w organizmie, ma wpływ na proces widzenia oraz ułatwia magazynowanie insuliny oraz przedłuża czas jej działania.

Kwas DHA i witamina D

Ważne w efektywnym wspomaganiu odporności organizmu jest uzupełnienie diety o witaminę D i kwas DHA. Witamina D ogrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu immunologicznego, pobudza układ odpornościowy do syntezy limfocytów odpowiedzialnych za ochronę przed chorobotwórczymi patogenami. Uzupełniając dietę o kwas DHA (omega-3) dodatkowo wzmacniamy systemy odpornościowe organizmu. Kwas DHA buduje układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji oddechowych. Duże znaczenie ma źródło pochodzenia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoką jakością odznaczają się preparaty zawierające kwas DHA pozyskiwany z alg. To źródło daje gwarancję najwyższej jakości odżywczej, gdyż algi – hodowane w kontrolowanych warunkach, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami.

Colostrum

Jest w pełni naturalną substancją odżywczą bogatą w naturalne czynniki odpornościowe.

W skład wysokiej jakości colostrum wchodzi minimum 16 proc. immunoglobulin stanowiąc bogate źródło przeciwciał. W skład colostrum wchodzą cenne dla organizmu ludzkiego substancje czynne: immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny znajdujące się we krwi i systemie limfatycznym, immunoglobuliny M (IgM) wychwytują z zewnątrz i wiążą wirusy znajdujące się w układzie krążenia, immunoglobuliny D i E (IgD i IgE) przenoszą substancje z krwi i aktywują działanie przeciwalergiczne.

Inozyna

Jest syntetyczną pochodną puryny i wykazuje działanie immunostymulujące i przeciwwirusowe. Aktywność immunomodulująca jest wynikiem wyraźnego pobudzenia odpowiedzi odpornościowej zainfekowanego organizmu. Inozyna wpływa bowiem na dojrzewanie, różnicowanie i aktywność limfocytów supresorowych T8 oraz pomocniczych T4, stymuluje makrofagi i komórki NK, a także zwiększa poziom przeciwciał i cytokin pozapalnych IL-1 i IL-2 inicjujących proces usuwania czynnika zakaźnego. Substancja działa bezpośrednio na same wirusy blokując syntezę mRNA, dzięki temu w komórkach gospodarza ulega zahamowaniu namnażanie cząstek wirusowych.

Inozyna to lek przeciwwirusowy, który z powodzeniem można włączyć do postępowania profilaktycznego, jak i zastosować w farmakoterapii już rozwijających się infekcji o podłożu wirusowym. Stanowi skuteczne wsparcie dla osób o obniżonej odporności, między innymi w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Preparat dostępny jest w tabletkach oraz w postaci syropu przeznaczonego dla dzieci od 1. roku życia.

Podobne wiadomości

Nie ma możliwości dodania komentarza