Vitafoods Greenvit
fot. archiwum

Vitafoods w Genewie

Przemysł produkujący suplementy diety, odżywki, żywność funkcjonalną szybko się rozwija, a doskonałym forum dla pokazania nowych produktów są coroczne majowe targi Vitafoods w Genewie.

U tym roku targi obchodziły jubileusz 20-lecia, uczestniczyła w nich rekordowo duża liczba wystawców (900) i odwiedzających (>16 500). Amerykanie, Francuzi, Koreańczycy, Belgowie, a także Polacy pokazali narodowe pawilony. Z Polski przyjechało 10 firm, dużych (Olimp Laboratories, PPF Hasco-Lek, Polski Lek, Curtis Health) i mniejszych (GreenVit, ICHEM, Ewa Krotoszyn).

Polskie firmy dysponują nowoczesnym parkiem maszynowym, technologiami, jakością potwierdzoną GMP, wykwalifikowaną kadrą, ale przede wszystkim zapleczem surowcowym w postaci upraw ziół, owoców itp. Na targach pokazano zarówno gotowe produkty (napoje, batoniki, suplementy diety), jak i składniki do ich produkcji: związki syntetyczne i izolowane z naturalnych surowców, ekstrakty roślinne, błonniki, składniki mineralne (magnez, wapń i mikropierwiastki), witaminy (np. MK-7), oleje (z kwasami omega-3) oraz probiotyki. Cel ich stosowania: mają przyczyniać się do obniżenia kaloryczności diety, korzystnie wpływać na system trawienny, odporność organizmu, na funkcjonowanie stawów i zdrowe kości, zdolności umysłowe, zdrowe oczy, na urodę (skórę, włosy, paznokcie). Specjalny duży sektor targów to produkty dedykowane sportowcom, również amatorom sportu.

Warto odnotować obecność produktów z serii „wolne od” lub w wersji mniej restrykcyjnej „zawierające mniej”, tj. mniej cukru, soli, tłuszczu, glutenu, soi i roślin GMO, mleka i laktozy.

Podobne wiadomości

Nie ma możliwości dodania komentarza