smukła sylwetka
fot. depositphotos

Smukła sylwetka

Każdego roku nadchodząca wiosna otwiera sezon na odchudzanie się. Jest to czas, kiedy osoby z nadwagą starają się jak najszybciej zgubić jak najwięcej kilogramów, tak aby zaprezentować latem szczupłą sylwetkę.

Istotną rolę w procesie odchudzania się stanowi nastawienie osoby do podjętego wyzwania. Ważna jest samokontrola, determinacja i cierpliwość, ponieważ odchudzanie to długoterminowy proces trwający zazwyczaj kilka lub kilkanaście miesięcy. Należy się także przygotować na szereg przeszkód, które staną na drodze do upragnionej sylwetki: gorsze dni, nieprzewidziane imprezy, presja otoczenia, chwile zwątpienia, wahania nastroju. Aby odchudzanie było skuteczne bardzo ważna jest wiedza na temat zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. W prasie oraz w internecie dostępnych jest szereg diet, które gwarantują szybką utratę kilku kilogramów. Jednak w większości przypadków mogą być one niebezpieczne dla naszego zdrowia – wiele z proponowanych diet nie posiada żadnego podłoża naukowego. Często niskokaloryczne diety doprowadzają do niedoboru ważnych dla organizmu składników odżywczych. Dlatego też warto zasięgnąć porad dietetyka.

Detoks

Przed rozpoczęciem odchudzania warto oczyścić organizm z wolnych rodników oraz toksyn. Zanieczyszczenie organizmu jest wynikiem gromadzenia się toksyn, które są produktami ubocznymi procesów przemiany materii. Organizm człowieka sam potrafi skutecznie zwalczać niewielkie ilości toksyn, za ich wydalanie odpowiadają między innymi: wątroba, płuca, nerki i skóra. Ponadto toksyny dostają się do naszego organizmu przez skórę (pudry, dezodoranty, perfumy, kremy) oraz drogi oddechowe (spaliny, dym papierosowy, pył). Gromadzące się toksyny są niebezpieczne dla organizmu – atakując tkanki paraliżują pracę organów. Dopóki dieta dostosowana jest do indywidualnych możliwości trawienia, rozprowadzenia i spalania pokarmów, nie ma zagrożenia nagromadzenia się toksyn w ilości niebezpiecznej dla zdrowia. Spożywając więcej niż organizm jest w stanie „spalić” doprowadzamy do nagromadzenia niepotrzebnych produktów. Odkładanie się substancji toksycznych w organizmie jest bardziej szkodliwe dla zdrowia niż odkładanie się tłuszczów. Substancje te kumulują się głównie w wątrobie, tkance tłuszczowej i nerwowej. Często pierwszymi oznakami nagromadzenia się toksyn w organizmie są: zmęczenie, bezsenność, zaparcia, alergie i bóle głowy. Zaleca się przeprowadzenie czterech kuracji oczyszczających w ciągu roku.

Metody oczyszczania organizmu

Popularną metodą oczyszczania organizmu z toksyn jest dieta oparta na owocach, warzywach i ziołach. Oczyszczanie trwa zazwyczaj około 20 dni. Dieta opiera się na spożywaniu surowych i gotowanych warzyw, piciu soków owocowo-warzywnych oraz stosowaniu ziół (ziele i korzeń mniszka lekarskiego, ziele karczocha, liść mięty pieprzowej, liść pokrzywy, ziele dziurawca, ziele krwawnika).

Ponadto do metod sprzyjających oczyszczaniu organizmu należą: sauna – z potem eliminowanych jest wiele substancji toksycznych rozpuszczalnych w wodzie. Przeciwwskazaniem do korzystania z sauny są choroby układu krążenia, choroby serca, nadciśnienie, choroby nerek i infekcje.

Hydrokolonoterapia (jedna z najstarszych metod) polega na płukaniu jelita grubego. Usuwa zalegające masy kałowe oraz bakterie, niestety też te dobroczynne. Jest metodą dość kontrowersyjną posiadającą wiele przeciwwskazań: choroby układu pokarmowego, choroby serca, nerek oraz anemia.

Głodówka – organizm pozbawiony energii dostarczanej z pożywieniem zaczyna spalać zmagazynowane zapasy glukozy i tłuszczów, w których skumulowane są duże ilości toksyn. Ta metoda ma szereg działań niepożądanych: obniżenie odporności, zasłabnięcia, napad dny moczanowej u osób z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego, dlatego też powinna być przeprowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza. Drenaż – stymulacja filtrowania krwi z zanieczyszczeń. W tej metodzie dużą rolę odgrywają zioła, soki z owoców i warzyw, a także masaże i płukanie żołądka. Do powszechnie stosowanych w drenażu ziół zaliczamy: liście brzozy (Betula L.) – napar z liści usuwa toksyny i odpady metaboliczne, ma działanie oczyszczające, kwiatostan wrzosu (Calluna vulgaris) – sprzyja eliminacji toksyn przez działanie moczopędne oraz działa oczyszczająco głównie na wątrobę, liście czarnej porzeczki (Ribes nigrum) – pobudzają prace wątroby i nerek, stosowane często w nieżytach zołądka i jelit,  owoce korzystnie wpływają na procesy przemiany materii, liście jesionu (Fraxinus L.) – eliminuje toksyny, działa oczyszczająco i poprawia pracę jelit, korzeń mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) – chroni wątrobę i pobudza ją do produkcji żółci, wpływa na proces eliminacji toksyn, korzeń czarnej rzodkwi (Raphanus sativus) – reguluje pracę woreczka żółciowego, drenuje wątrobę, liście pokrzywy (Urtica L.) – wspomagają eliminację wody, remineralizują, oczyszczają.

Składniki

Na rynku aptecznym dostępnych jest wiele preparatów jedno- i wieloskładnikowych zawierających substancje, które wspomagają przemianę materii, spalanie tłuszczu, pomagają stłumić uczucie głodu oraz usprawniają perystaltykę jelit. Preparaty te są dostępne w postaci herbat, tabletek, ekstraktów, kropli lub proszku. Do najczęściej wykorzystywanych substancji należą:

Zielona herbata – posiada w swym składzie wiele cennych substancji leczniczych. W procesie odchudzania wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości podwyższania spalania tłuszczów w procesie termogenezy. Podczas tego procesu tłuszcz zostaje zamieniony na dwutlenek węgla, wodę i ciepło (energia termiczna). Powstałe produkty: woda, dwutlenek węgla i ciepło wydalane są z organizmu poprzez płuca, skórę i wydzieliny. Ponadto zielona herbata obniża poziom cholesterolu zwłaszcza LDL, a podwyższa poziom cholesterolu HDL, zapobiegając tym samym tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Obniża także poziom cukru i trójglicerydów we krwi. Posiada właściwości moczopędne i regulujące trawienie. Poprzez wysoką zawartość polifenoli, zielona herbata uważana jest za silny antyoksydant. Polifenole zabezpieczają organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zatem korzyści z picia zielonej herbaty to przede wszystkim spadek masy ciała oraz ochrona przeciwnowotworowa.

Błonnik – włókno roślinne posiadające zdolność pęcznienia w przewodzie pokarmowym. Do najczęściej stosowanych należą: łupina babki jajowatej (Plantago ovata) oraz łupina babki płesznik (Plantago psyllium). Błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, ułatwia wypróżnianie oraz pomaga kontrolować stężenie cholesterolu we krwi. Stosowany jest zazwyczaj w postaci sypkiej do sporządzenia roztworu z wodą mlekiem lub kompotem.

Ocet jabłkowy – zawiera znaczne ilości minerałów: potasu, sodu, wapnia i fosforu, kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy, aminokwasy, witaminę E oraz pektynę. Ze względu na swój kwaśny odczyn przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, usuwa złogi, przyspiesza spalanie tłuszczu i oczyszcza organizm z toksyn.

Chrom – stymuluje przemianę materii i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek, reguluje poziom lipidów. Wzmacnia działanie insuliny, która odpowiedzialna jest za transport glukozy do wnętrza komórek. Jego niedobór w organizmie wpływa niekorzystnie na przemiany tłuszczów w organizmie. W konsekwencji zmniejsza się wychwytywanie cholesterolu przez wątrobę, co prowadzi do jego osadzania się w ścianach tętnic.

L-karnityna – przyspiesza proces odchudzania poprzez zwiększenie udziału tłuszczów w procesach energetycznych, zwiększa wydolność organizmu i jego tolerancję na wysiłek oraz jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny. Transportuje kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach z cytozolu do mitochondriów, a także ze względu na zdolność do przyłączania grup acylowych bierze udział w procesach detoksykacyjnych. Jej niedobór może doprowadzić do osłabienia lub nawet zaniku mięśni szkieletowych (miopatia) oraz niewydolności mięśnia sercowego (kardiomiopatia).

Fasolamina – pozyskiwana z białej fasoli jest naturalnym reduktorem tłuszczu, dodatkowo hamuje trawienie skrobi (makaron, pieczywo, ryż, ziemniaki). Blokuje enzym trzustkowy – alfa-amylazę, który odpowiada za przekształcenie skrobi w cukry proste. Dzięki temu niestrawione węglowodany zostają wydalone, a zapasy energii nie przekształcają się w tkankę tłuszczową. Fasolamina zapobiega nagłym skokom poziomu glukozy, które powodują powstawanie uczucia głodu po jedzeniu.

Kofeina – występuje w ziarnach kawy i kakaowca, owocach guarany oraz orzechach kola. Podobnie jak zielona herbata wspomaga proces termogenezy. Przyspiesza procesy utleniania tłuszczu, przez co przyspiesza proces spalania kalorii.

CLA (kwas rumenowy) – sprzężony kwas linolowy z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poprawia przemianę materii, redukuje tkankę tłuszczową oraz zwiększa masę mięśniową. Jego działanie opiera się na blokowaniu enzymu wspomagającego transport tłuszczu do komórek tłuszczowych.

Chlorella – alga, wspomagająca procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, metali ciężkich oraz toksyn z organizmu. Wspomaga procesy trawienia oraz funkcjonowanie wątroby i nerek.

Spirulina – wysokobiałkowa substancja bogata w wysoko przyswajalne żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomaga trawienie, przemiany metaboliczne oraz oczyszczenie organizmu.

Chityna – polisacharyd izolowany z pancerzy morskich skorupiaków. Ponadto występuje w ścianach komórkowych grzybów i niektórych bakterii. Uznawana jest za najefektywniejsze źródło rozpuszczalnego włókna pokarmowego. Reguluje przemiany tłuszczy w organizmie, dzięki czemu ułatwia redukcję nadwagi. Zmniejsza apetyt oraz hamuje wchłanianie cukrów i tłuszczów z przewodu pokarmowego. Włókna chitynowe ulegają rozpuszczeniu w sokach trawiennych, przybierając konsystencję kleistego, pęczniejącego żelu, który wypełniając żołądek daje poczucie sytości i hamuje odczucie głodu.

Guarana – zawiera kilkakrotnie razy więcej kofeiny niż ziarna kawowca. Guaranina – główny związek guarany ogranicza znacznie apetyt, dlatego też przyczynia się do utraty wagi.

Herbata czerwona – jest bogata w alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, minerały oraz witaminę E. Posiada właściwości przeciwutleniające, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Wypijana 3-4 razy w ciągu dnia skutecznie poprawia przemianę materii oraz reguluje magazynowanie tłuszczu.

Kwas hydroksycytrynowy (HCA) – odpowiada za hamowanie magazynowania tłuszczów oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto wzmaga uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

Mate – występujące w liściach ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariens), ze względu na znaczne ilości polifenoli odpowiada za działanie przeciwrodnikowe, a ponadto reguluje przemianę materii.

Wyciąg z gorzkiej pomarańczy – zawarta w nim synefryna nasila lipolizę – rozpad tłuszczów. Przyspiesza przemianę tłuszczów oraz hamuje apetyt.

Liście pokrzywy (Urtica L.) – zawierają znaczne ilości flawonoidów, dlatego też pozwalają organizmowi pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto zawiera wiele witamin i składników mineralnych.

Morwa biała (Morus alba L.) – hamuje rozkład cukrów złożonych do glukozy, przez co ograniczone jest jej wchłanianie przez organizm. Dzięki temu preparaty z morwy białej stabilizują poziom cukru, zmniejszając jego przyswajanie po posiłkach. Dodatkowo morwa biała wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.

Lecytyna – jest fosfolipidem pozyskiwanym głównie z ziaren soi. Bierze udział w procesach przemiany materii, głównie wspomaga trawienie tłuszczów. Ponadto zwiększa przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Koenzym Q10 – eliminuje wolne rodniki, podnosi odporność organizmu oraz pobudza procesy spalania tkanki tłuszczowej.

Hibiskus (Ketmia) – poprawia trawienie, wzmacnia wątrobę i oczyszcza organizm. Przypisuje się mu ponadto działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.

Na rynku aptecznym dostępnych jest wiele zróżnicowanych suplementów diety i produktów leczniczych. Najczęściej bazują na wyżej wymienionych substancjach w różnych dawkach i formach do spożycia. Należy jednak pamiętać, że sama dieta i wspomaganie jej suplementacją środków wspomagających odchudzanie i oczyszczanie organizmu nie wystarczy, aby zgubić kilogramy. Odpowiednio zbilansowaną dietę – najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka – należy połączyć z aktywnością fizyczną. Warto także kontrolować morfologię, aby obserwować, czy zastosowana dieta i suplementacja nie wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Systematycznie wykonywane ćwiczenia fizyczne wraz ze zdrową dietą dają organizmowi olbrzymie korzyści.

Podobne wiadomości

Nie ma możliwości dodania komentarza